CRISTINA DIACONESCU

Creative Communication​ Outpost

LÓCUS | Exquisite Culinary Explorations - Abruzzo, 2022

Primul turneu oeno-gastronomic organizat de „Mercanti | Curators of Italian Lifestyle” a avut loc în regiunea Abruzzo din Italia, in perioada 23-26 octombrie 2022.

De-a lungul celor patru zile, Chefi locali, vinificatori si somelieri au provocat sensorial participantii, intr-un itinerariu unic, care răsplătește talentul și creativitatea multor oameni fascinanti, autentici ambasadori ai gustului și ai teritoriului căruia îi aparțin.

23 octombrie | Bun-venit

Abruzzo ne-a intampinat la BR1 Cultural Space, hotelul de secol XVII cu interioare decorate ca intr-un muzeu de arta contemporana, cu vedere la marea Adriatica. Amfitrionul nostru, Chef Roberto di Marco, ne-a purtat intr-o aventura culinara marina, construita in jurul preparatului sau iconic ce a obtinut in 2005 prestigioasa recunoastere Gambero Rosso: mugnaia allo scolio. Atmosfera jazzy a fost completata de vederea panoramica a siluetei La Bella Adormentata (masivul La Majella la apus).

Parcursul nostru a inclus si o oprire in Pescara, la Mercato Coperto, unde chef Lorenzo Cigliano a pregatit un moment Aperitivo, in care am degustat produse locale abruzzeze (branzeturi Pecorino cu diferite perioade de maturare, prosciutto si gustari locale, asezonate cu soiul local de rose – Cerasuolo).

24 octombrie | Istoria

A doua zi a fost despre pasiunea de a conserva istoria culinara a regiunii si a-i da relevanta in prezent.

L-am cunoscut mai intai pe fascinantul Fausto Zazzara si a sa crama difuza, itineranta in mai multe puncte ale vechiului borgo Tocco di Casauria. Timp de 3 ore ne-a purtat prin toate cotloanele pasiunii sale: a construit singura crama din Abruzzo in care produce doar spumant, dupa metoda clasica, folosind soiurile locale (Montepulciano pentru rose si un blend de Pecorino cu Chardonnay pentru alb). Fausto supravegheaza personal fiecare sticla de spumant pe care o produce, roteste mecanic de 40 de ori sticla cu sticla, in procesul de producere a spumantului, le verifica, le ambaleaza, le urmareste in piata. Are o productie artizanala de 10.000 de sticle pe an, iar spumantul sau este in meniul tuturor restaurantelor Michelin din Abruzzo.

Seara a adus impreuna la aceeasi masa, in calitate de oaspeti ai lui Franco Briga – 4 personaje care scriu istorie in restauratia europeana de elita: Chef Roberto di Marco (premiat Gambero Rosso), Chef Davide Pezzuto (premiat Michelin), Chef Radu CM Ionescu (al carui restaurant, Kaiamo, este inclus in lista mondiala 50 Best Discovery) si arhitectul avangardist Leonardo de Carlo – cel care semneaza designul interior al majoritatii restaurantelor de exceptie din Abruzzo. Chef Franco Briga ne-a impresionat cu bucataria sa vintage (Cantinetta del Colle) si omagiul adus in meniul sau – unui brand iconic abruzzez, care a facut istorie acum un secol in Italia: lichiorul Aurum.

25 octombrie | Excelenta

Pentru a face de neuitat această întâlnire culinară inovatoare, am adus impreuna doi maeștri ai bucătăriei internaționale care au creat meniul intr-o simbioză perfectă. Este vorba despre evenimentul care a surprins comunitatea italiana locala, iubitoare de fine-dining: 4-hands cooking show-ul de la restaurantul D.One, aflat in Montepagano.

Cu această ocazie specială, Chef Davide Pezzuto (1 stea Michelin), format în echipa lui Heinz Beck („La Pergola”, Roma), a lucrat excepțional în tandem cu Chef Radu CM Ionescu (unul dintre cei mai creative Chefi romani ai momentului). Rezultatul a fost uimitor. Un meniu de degustare format din șase feluri, într-o alternanță rafinată între preparate care evocau Abruzzo și Carpații.

Imaginația lui Pezzuto a oferit invitatilor aroma puternică a „pietrișului de mare” (“Ghiaia di mare”) - gnocchi delicate care amintesc de pietricelele multicolore ale plajei Roseto, combinate cu alge, calmari și arici de mare. In contrapunct, preparatul lui Ionescu - “Cine se aseamana se aduna”, a purtat participantii intr-o calatorie estica a aromelor – file de cerb cu sos de alune, ienupăr și trufe de Sighișoara.

Intr-o fraza izbitoare, tipică expresiilor populare ale locuitorilor din Transilvania, Radu Ionescu si-a pus toata creativitatea in preparatul „Când iti furi singur caciula” – un preparat-manifest, constând într-o trufă falsă umplută cu legume locale și ierburi aromate, imbogatita cu ciuperci autohtone.

Intoarcerea la origini a fost subliniata si de Pezzuto in preparatul prin care a re-interpretat anghinarea din San Pietro Vernotico într-o cheie abruzzeză, adaugand țelină, napi și migdale. Deși până la urmă, accentual aspru si bland, in acelasi timp, a venit cu „Fagottello cacio e ova”, una dintre primele rețete creative ale tânărului elev pe-atunci, al lui Beck.

Finisajul surprinzător, încredințat abilităților lui Ionescu, a fost dat de un desert delicat și rafinat, conceput ca un omagiu adus coastei Adriaticii. Intr-o cochilie de stridie, a inserat un mousse pe bază de nucă de cocos, ceai negru, alge marine în coniac italian local și nisip de vafe.

Seara s-a incheiat cu emotie, in aplauzele tuturor participantilor. Romania a mai facut un pas pe scena elitei gastronomice internationale, asa cum avea sa sublinieze inca de a doua zi presa locala.

26 octombrie | Ramas bun

Ultima zi in Abruzzo a fost cea in care ne-am adunat gandurile, impresiile in concluzii care au depasit cu mult nivelul asteptarilor cu care am pornit in acest tur. Nu poti avea o experienta de conectare la un nivel atat de profund cu oamenii si locurile, ca simplu turist.

Proiectul Locus este o serie de explorari interioare ale oamenilor si locurilor ce alcatuiesc impreuna patrimoniul identitar si cultural. 

Iar prima sa editie, in Italia, a schimbat mindset-uri si a reconfigurat asteptarile. 

Revenim curand cu noi provocari pentru voi!